Epiloog

in Na de slag

Na afloop van de Slag om Arnhem was er slechts één persoon die vond dat Market Garden een succes was. Montgomery verklaarde dat Operatie Market Garden voor 90 procent een succes was. De geallieerden hadden tenslotte 90 procent van de weg naar Arnhem weten te veroveren.

Toen prins Bernhard dit hoorde verklaarde hij naar verluid: “Mijn land kan zich niet nog eens zo’n succes van Montgomery veroorloven…”

De balans van de strijd

Veldgraf aan de Oranjeweg in Oosterbeek.

De Britse nederlaag werd vooral gevoeld door de 1st Airborne Division die bij Arnhem vocht. Terwijl andere parachutisten divisies die ook bij Market Garden betrokken waren verder vochten, werden de Britse airbornes teruggetrokken. Van de 11.000 parachutisten keerden er in totaal slechts 2.293 terug naar Engeland.

De rest was gevangen genomen, zwaar gewond geraakt of gesneuveld. Lees verder…


Waar ging het mis? (Deel 1)

Geallieerde tanks van XXX Corps rijden over de Waalbrug bij Nijmegen naar het noorden. De verovering van de Waalbrug kwam te laat om de Britse Airborne Divisie te ontzetten.

Operatie Market Garden mondde uit in de laatste geallieerde nederlaag van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn na de Slag om Arnhem veel redenen aangedragen om het verlies van de Slag om Arnhem te verklaren.

Vanuit het Britse leger werd direct na de Slag om Arnhem de schuld in de schoenen van de Poolse Parachutisten Brigade geschoven. De Polen hebben inmiddels de rehabilitatie gekregen waarop ze recht hebben. Tegenwoordig is er niemand die de Polen aanwijst als zondebok voor de geallieerde nederlaag. Maar wat zijn dan wel de oorzaken van het mislukken van Market Garden? We noemen ze allemaal, voor de leesbaarheid in twee delen. Lees verder…


Waar ging het mis? (Deel 2)

Generaal Roy Urquhart wordt na zijn terugkeer in Engeland na de Slag om Arnhem verwelkomd door soldaten van zijn divisie.

Operatie Market Garden mondde uit in de laatste geallieerde nederlaag van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn na de Slag om Arnhem veel redenen aangedragen om het verlies van de Slag om Arnhem te verklaren. Hier vind je nog eens vijf redenen. Lees verder…

Tags: