Krijgsgevangen Duitse soldaten kijken verbaasd naar veldmaarschalk Montgomery die in zijn jeep op weg is naar het front. (Foto: Imperial War Museum.)

Dit was de weg naar Operatie Market Garden

in Voor de slag

Eind juli 1944 zag het er nog niet naar uit dat de geallieerden een maand later aan de grens tussen Nederland en België zouden staan. Ruim zes weken na de succesvolle landingen van D-Day in Normandië, kwamen de geallieerden maar mondjesmaat vooruit tegen de verbeten vechtende Duitsers. Maar nadat de Amerikanen en Engelsen door de Duitse verdediging heen braken, ging het hard.

In onderstaande artikelen wordt de weg naar Operatie Market Garden uitgelegd.

De geallieerden bevrijden Frankrijk en België in augustus 1944

Gevangengenomen Duitse soldaten in augustus 1944 in Frankrijk.
In essentie kwamen de plannen van operatie Market Garden neer op het idee om meer dan 10.000 soldaten 110 kilometer achter de frontlinie te droppen en daar vervolgens met tanks in twee dagen naar toe te rijden. De onderschatting van de Duitse slagkracht zorgde voor een pijnlijke geallieerde nederlaag, die bovendien aan duizenden soldaten het leven had gekost.

Maar als je kijkt naar de militaire situatie aan het westelijk front in augustus 1944, dan is het optimisme van de geallieerden wel te begrijpen. Lees verder…


De voorloper van Market Garden: Operatie Comet

Stafkaart van Arnhem en omgeving in 1944.
“Godzijdank werd Comet afgeblazen. Het zou een ramp zijn geworden.” Het oordeel van de Britse generaal Shan Hackett over Operatie Comet liegt er niet om. Hacckett en de Poolse generaal Stanislav Sosabowski waren fel tegenstander van het plan dat ten grondslag lag aan Operatie Market Garden.

‘Operatie Comet’ is de naam van een plan waarmee de Britse generaal Bernard Montgomery op 3 september 1944 op de proppen kwam. De geallieerde opmars dreigde tot stilstand te komen als gevolg van lange aanvoerlijnen. Lees verder…


Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, voor september 1944

Verwoesting in de Rijnwijk als gevolg van het vergissingsbombardement van 22 februari 1944.
Er zijn voldoende steden in Nederland waar de Tweede Wereldoorlog amper sporen heeft nagelaten. Arnhem is door Operatie Market Garden zwaar getroffen door het oorlogsgeweld, maar ook voor de gevechten van september 1944 ging de oorlog aan Arnhem niet ongemerkt voorbij.

Inwoners van Arnhem ontdekten in de vroege ochtend van 10 mei 1940 als een van de eersten dat Nederland in oorlog was. Rond 6.00 uur werd de Rijnbrug in Arnhem opgeblazen, net als de spoorbrug bij Oosterbeek. Duitse troepen waren de Nederlandse grens overgestoken en Nederland was in oorlog. Lees verder…


Dit is het geallieerde offensief dat de Duitsers verwachtten in september 1944

Dit is de aanval die de Duitse legerleiding in september 1944 verwachtte: doorbreken naar het oosten ter hoogte van Roermond, en bij Düsseldorf een bruggenhoofd over de Rijn vestigen. (Foto: Gelders Archief, collectie Boeree.)
Terwijl in Engeland de plannen voor Market Garden werden opgesteld, had de Duitse legerleiding zo zijn eigen gedachten over de manier waarop de geallieerden begin september zouden willen oprukken. Veldmaarschalk Walter Model, de Duitse opperbevelhebber in het gebied, was er vast van overtuigd dat de geallieerden ten oosten van Roermond zouden proberen om door de Siegfriedlinie heen te breken.

De Duitsers waren er wél van overtuigd dat luchtlandingstroepen een belangrijke rol zouden spelen in de aanval die op stapel stond. Lees verder…