Krijgsgevangen Duitse soldaten kijken verbaasd naar veldmaarschalk Montgomery die in zijn jeep op weg is naar het front. (Foto: Imperial War Museum.)

Dit was de weg naar Operatie Market Garden

in Voor de slag

Ruim zes weken na de succesvolle landingen van D-Day in Normandië, kwamen de geallieerden maar mondjesmaat vooruit tegen de verbeten vechtende Duitsers. Eind juli 1944 zag het er nog niet naar uit dat de geallieerden een maand later al aan de grens tussen Nederland en België zouden staan. Maar nadat de Amerikanen en Engelsen eind juli 1944 door de Duitse verdediging in Normandië heen braken, ging het hard.

In onderstaande artikelen wordt de weg naar Operatie Market Garden in september 1944 uitgelegd.

De geallieerden bevrijden Frankrijk en België in augustus 1944

Gevangengenomen Duitse soldaten in augustus 1944 in Frankrijk.
In essentie kwamen de plannen van operatie Market Garden erop neer dat er meer dan 10.000 soldaten 110 kilometer achter de frontlinie gedropt om daar vervolgens met tanks in twee dagen naar toe te racen. De onderschatting van de Duitse tegenstand zorgde voor een pijnlijke geallieerde nederlaag, die bovendien aan duizenden soldaten het leven had gekost.

De onderschatting van de Duitse tegenstand is later terecht als belangrijk argument aangevoerd voor het mislukken van Market Garden. Maar wanneer je kijkt naar de militaire situatie aan het westelijk front in augustus 1944, dan is het optimisme van de geallieerden wel te begrijpen. Lees verder…


De voorloper van Market Garden: Operatie Comet

Stafkaart van Arnhem en omgeving in 1944.
“Godzijdank werd Operatie Comet afgeblazen. Het zou een ramp zijn geworden.” Het oordeel van de Britse generaal Shan Hackett over Operatie Comet liegt er niet om. Hacckett en de Poolse generaal Stanislav Sosabowski waren fel tegenstander van het plan dat ten grondslag lag aan Operatie Market Garden.

‘Operatie Comet’ is de naam van een plan waar de Britse generaal Bernard Montgomery op 3 september 1944 mee op de proppen kwam. De geallieerde opmars dreigde tot stilstand te komen door lange aanvoerlijnen. Operatie Comet moest voorkomen dat de geallieerde aanvallen stil kwamen te liggen. Lees verder…


Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, voor september 1944

Verwoesting in de Rijnwijk als gevolg van het vergissingsbombardement van 22 februari 1944.
Arnhem is door Operatie Market Garden zwaar getroffen door het oorlogsgeweld, maar ook voor de gevechten van september 1944 ging de oorlog niet ongemerkt aan Arnhem voorbij.

Al direct na de Duitse inval van Nederland op 10 mei 1940 ontdekten de inwoners van Arnhem als een van de eersten dat Nederland in oorlog was. Rond 6.00 uur werd de Rijnbrug in Arnhem opgeblazen door het Nederlandse leger, net als de spoorbrug bij Oosterbeek. Met die maatregel werd vergeefs geprobeerd de Duitse soldaten tegen te houden. Duitse troepen waren de Nederlandse grens overgestoken en Nederland was in oorlog. Lees verder…


Dit is het geallieerde offensief dat de Duitsers verwachtten in september 1944

(Foto: Gelders Archief, collectie Boeree.)

Nadat de geallieerde opmars eind augustus 1944 door brandstofgebrek stilviel aan de grens tussen Nederland en België, hadden de generaals van de Duitse legerleiding uiteraard hun eigen ideeën over de volgende stap van de geallieerden.

Terwijl in Engeland de plannen voor Market Garden werden opgesteld, had de Duitse legerleiding zo zijn eigen gedachten over de manier waarop de geallieerden begin september zouden willen oprukken. Veldmaarschalk Walter Model, de Duitse opperbevelhebber in het gebied, was er vast van overtuigd dat de geallieerden ten oosten van Roermond zouden proberen om door de Siegfriedlinie heen te breken.

De Duitsers waren er vast van overtuigd dat luchtlandingstroepen een belangrijke rol zouden spelen in de aanval die op stapel stond. Lees verder…