FOTO’S: Zo zag de omgeving van de Rijnbrug eruit na afloop van de gevechten

in Arnhem/Foto

Ruim 80 uur lang hadden ongeveer 750 Britse paratroopers onder leiding van kolonel John Frost hardnekkig standgehouden aan de noordkant van de Rijnbrug. Gedwongen door een tekort aan munitie, maar vooral omdat alle panden die de Britten bezet hielden in brand waren geschoten, moesten zij zich in de loop van woensdag 20 september gewonnen geven.

Zo zag de omgeving van de Rijnbrug eruit na de gevechten.

Kapotgeschoten Duitse pantservoertuigen staan op de oprit van de Rijnbrug. De voertuigen werden op maandag 19 september vernietigd bij een Duitse poging om via de zuidkant van de brug door de Britse linies heen te rijden.

De uitgebrande panden op de achtergrond lagen net buiten de zone die de Britten in handen hadden. Op de achtergrond is de uitgebrande Walburgiskerk te zien. De kerk vloog in de fik nadat een Duitse Messerschmidt tegen een van de torens was gecrasht.


Een foto van het stukgeschoten Brigade Hoofdkwartier aan de Eusebius Binnensingel op donderdag 21 september, een dag nadat de gevechten bij de Rijnbrug ten einde kwamen. Het Brigade Hoofdkwartier was het laatste pand dat door de Britten verdedigd werd. Vanuit dit pand probeerden 130 Britten op woensdagavond 20 september vergeefs uit te breken naar de binnenstad. Vrijwel alle soldaten werden bij die poging krijgsgevangen gemaakt.


Britse soldaten die tijdens de uitbraakpoging gevangen werden genomen, werden in de Eusebiuskerk bewaakt. De Eusebiuskerk smeulde op dat moment nog na van de brand die eerder die dag had gewoed en waarbij het dak van de kerk in vlammen opging.


Een vernielde Duitse tank aan de oostzijde van de brug op het terrein van de melkfabriek.


De Van Limburg Stirumschool aan de oostkant van de brugoprit was een belangrijk steunpunt in de Britse sector rond de brug. De school werd op dinsdag 19 september met brisantgranaten door de Duitsers in brand geschoten. De BBritse verdedigers moesten het pand daardoor opgeven.

Op de voorgrond een uitgebrande Duitse bus.


Vernielde panden in de omgeving van de Rijnbrug. Omdat het de Duitsers via aanvallen niet lukte om de Britten te verdrijven, besloten de Duitsers om de panden die door de Britten bezet werden gehouden systematisch kapot te schieten.


Vernietigde Duitse auto’s aan de oostkant van de brugoprit. Op de achtergrond de hoek van de Eusebiusbuitensingel met de Boulevard Heuvelink.


Meteen nadat de Duitsers de Rijnbrug weer in handen hadden, werden tanks en pantserwagens over de brug in de richting van Nijmegen gestuurd om de geallieerde opmars bij Elst tot staan te brengen.


Krijgsgevangen genomen Britse militairen worden afgevoerd.